U bent hier

Home

Tips en weetjes


 

 

 

Fotograferen van rozen.

 

 

* Om meer diepte in een foto te krijgen, is het mooi om een bloem schuin te fotograferen ipv recht van voren.

* Een bloem komt beter tot zijn recht als hij op ooghoogte genomen wordt ipv van bovenaf.

* De hangende of juist opgaande groeiwijze van de bloem kun je versterken door daar met de foto rekening mee te houden. (foto 1 Golden Celebrations, 7350 en 2 Crocus Rose 7399)

 

 

 

  

* Het is mooi om diagonale lijnen van en naar de hoeken te benutten, zoals bij deze reeks bottels van linksonder naar rechtsboven. De bruine en de rode bottel springen er uit, zodat ik hier zelfs een lijn van rechtsonder naar linksboven zie, maar die is niet heel sterk op deze foto. Een vlakverdeling van 1/3 tot 2/3 geeft vaak mooie composities, hier gemarkeerd met die paarse tak in de achtergrond van Rosa glauca . Het groepje bottels zit in het 2/3 gebied en de reeks bottels van linksonder naar rechtsboven begint er boven. (foto 3, bottels van Rosa glauca, 9144)

 

 

 

 * Op deze foto vormt de rozentak de lijn op 1/3. De bloem komt hier uit de hoek en kijkt de foto in. Het lijkt vaak mooi om een rozenbloem de foto in te laten kijken en dus ruimte voor de bloem te creëren. De verlichte stekel links bovenin is voor mij een diagonale lijn van rechtsonder naar linksboven, versterkt door de schaduwlijn in de achtergrond. (foto 4 Pteracantha, 1597)

Deze bloem komt vanuit de linkerbovenhoek de foto inkijken (foto 5, Lady Hillingdon Clg, 3240)

 

 

  

* Licht in het hart is mooier dan een donker hart. Scherpstellen op stamper en meeldraden geeft een mooiere foto dan scherpstellen op de bladeren. Deze foto links is de foute manier. (foto 6, Blue Moon, 2151)

Deze is wel scherp op de meeldraden en er valt licht in het hart. Licht in het hart kun je krijgen door de bloem opzij te buigen naar het licht toe, of licht te laten weerkaatsen met een vel wit papier of een spiegel. Ook kan er een zaklamp gebruikt worden. (foto 7, Grand Nord, 2717)

 

 

 

 * Zoek een groepje bloemen uit dat er in zijn geheel op moet komen, want halve bloemen zijn storend op een foto. Nog storender dan een halve bloem is een bloem waarvan slechts een randje mist. Extra mooi is om verschillende stadia van de bloei op dezelfde foto te krijgen. Qua compositie vullen de bloemen links een baan van 1/3 vol bloemen en de knoppen en die twee losse bloemen en het zwart in de achtergrond vullen de 2/3 rechts. Verder zie ik een bloeiende driehoek, waarvan de punten in de linker bovenhoek, de linker onderhoek en rechts net onder het midden uitkomen. (foto 8, Postillion, 8701)

Ook hier een driehoek vanuit de onderhoeken, waarvan de opvallendste twee bloemen een diagonale lijn van rechtsonder naar linksboven vormen. (foto 8, Colette, 8274)

 

 

 

* Kies lijnen uit die passen bij het karakter van de bloem. Deze liaanroos hangt sierlijk en dat versterk ik met de stelen die van boven komen, en weer omhoog buigen. (foto 9, Violette, 7258)

 

 

 

* Zonlicht midden overdag is te hard voor een mooie foto. Gebruik het liefst strijklicht in de ochtend of avond, zodat de kleuren warmer over komen. (foto 10, Smarty, 7770)

 

 

 

 Dit kan ook met een eenvoudige camera waar weinig of geen instellingen op staan.

 

Tekst en Foto's Marnix Bakker.

 

Naar boven

 

 


 

 macro

 

De beperking van een macro zit in de scherptediepte. Het is vaak zoeken naar de juiste meeldraden waarop je wilt scherptstellen, omdat het in de regel niet lukt om ze allemaal scherp te krijgen. Wanneer de camera voldoende pixels heeft, is het aan te raden om iets afstand te nemen en later op de computer bij te snijden, want met meer afstand vergroot je het gebied dat je scherp op de foto kunt krijgen. Een macrofoto is heel snel bewogen. Zelf neem ik als ondergrens 1/60 sec sluitertijd om nog een scherpe, onbewogen foto te krijgen. Verder is het een tip om het toestel op dezelfde arm te laten leunen als dat je de te fotograferen bloem vasthoudt, zodat de beweging van de bloem en van de camera synchroon verlopen en er geen beweging op de foto komt. Het liefst laat ik die arm dan rusten op mijn knie om meer stabiliteit te krijgen. Een zuchtje wind is een orkaan op een macrofoto.

 

 

 

 (Foto Sweet Pretty, 7618). Bij deze foto heb ik bewust afgeweken van mijn vuistregel om de meeldraden de foto in laten kijken, want ik me hier gefocussed op het lijnenspel van de roze nerven op het rozenbloemblad. Afwijken van een regel kan heel goed, als het maar een doordachte compositie geeft.

 

 

 

 Op deze foto heb ik moeten kiezen welke meeldraden ik er scherp op krijg, omdat ik te dicht op de bloem zit om ze er allemaal scherp op te krijgen. Daar heb ik geen vuistregels voor, dat is een kwestie van uitproberen. In de regel is het bij zo'n close macro het mooist om scherp te stellen op de stamper.

(Foto Golden Showers, 6424)

 

 

 

Je kunt met macrofotografie er dingen op krijgen die je normaal gesproken met het blote oog niet kunt waarnemen, zoals het mos van een mosroos (Foto William Lobb, 5915). Voor deze foto heb ik een statief gebruikt en heb ik de bloem vastgehouden.

 

Tekst en Foto's Marnix Bakker

 

Naar boven

 

 


 

 

Wilg om beter stekresultaat te bekomen.

 

 

Overgiet stompjes wilg van +_2,5 cm welke overlangs zijn doorgesneden , met kokend water en laat overnachten. Het moet er dan uitzien als slappe thee.

Zet de uiteinden van de stekken een paar uur in deze thee( kort de stekken vooraf eventueel, indien ze iets verdroogd zijn, een halve centilmeter in.)

Deze werkwijze is gebaseerd op onderzoek gedaan aan de Ohio state University, waar men heeft vastgesteld dat wilgen ( alle soorten Salix) een stof bevatten welke wortelvorming bevordert en uitdroging tegengaat, het zou ook beschermen tegen kanker.

Men heeft daar ook aangetoond dat het percentage slaagkans beduidend hoger is.

(in salix zit salicilzuur een bestand van aspirine wat ook wel eens wordt aanbevolen om bloemen in vaas langer vers te houden.)

 

Jos Wijns.

 

Naar boven

 


fungicide. 

 

Bakpoeder als fungicide.Een goed alternatief? En het kost bijna niets.

Meng 4 afgestreken theelepels Bakpoeder (Natriumbicarbonaat) in 4 liter water. Om de hechting te verbeteren voeg 5 ml van een milde, niet fosfaathoudende zeep toe. Sproei wekelijks of eens om de tien dagen.

Zoals bij andere fungiceden is het toch nog wenselijk zijn om na 3 beurten eens een ander product te gebruiken om gewenning te voorkomen.

 

Jos Wijns.

 

 Naar boven

 


Soorten gier en hun gebruik

 Gier wordt in het algemeen gebruikt om planten te bemesten en om bepaalde eigenschappen afhankelijk van de gebruikte planten.

Voor gebruik voldoende verdunnen en best niet te gebruiken bij zonnig weer.

Doorgaans wordt verdund in de verhouding van 1/10 en voor gebruik op jonge plantjes 1/20

Bij voorkeur ‘s morgens of ‘s avonds toepassen.

 

Bemestingswaarde:

De bemestingswaarde hangt natuurlijk af van de planten die in de gier verwerkt zijn, meestal brandnetels en Russische smeerwortel. Beide planten gebruik je in hun geheel.

* Brandnetelgier heeft de naam evenwichtig en plantversterkend te zijn. * Smeerwortelgier bevat zeer veel kalium.

Bij wijze van experiment kunnen nog allerlei kruidachtige planten door de gier gemengd worden.

 

Naar boven


 

 

brandnetelgier

 

Aftreksel (gier) van brandnetels wordt als plantenversterker (bladbemesting) gebruikt.

Door ze zowat 2 weken onder water te zetten, ontstaat een gistingsproces waardoor het organisch materiaal afgebroken wordt en zijn voedingsstoffen afgeeft.. Het gaat vooral om stikstof en calcium maar ook ijzer en silicium en andere spoorellementen.

Dat aftreksel noemen we plantengier en kan je als bijbemesting toepassen voor snelgroeiende, veeleisende groenten zoals kolen en tomaten.

Plantengier voldoet als meststof eigenlijk niet aan de norm 'traag opneembaar' en het wordt dan ook uitsluitend sterk verdund, met kleine beetjes, en voor de hierboven vermelde toepassingen gebruikt.

Werkwijze:

Breng de planten los of in een jute zak in een vat. Geen loof nemen van planten die bloeien of zaden hebben gevormd. Giet er water over, liefst regenwater, tot een eindje onder de rand. Leg een stuk gaas of rooster op de opening.. Het organisch materiaal begint na korte tijd te gisten. Er komt schuim op het vat en het stinkt behoorlijk.

Enkele handvol gesteentemeel erbij bindt een deel van de geur (en dus de ontsnappende stikstof). De gier moet elke dag geroerd worden om er zuurstof in te brengen. Dat bevordert het ontbindingsproces en vermindert de stank.

De gier is klaar voor gebruik als de kleur donker is en hij niet meer schuimt. Dat is doorgaans na 2 weken. Om hem nog een tijdje te bewaren doe je een deksel op het vat.

Gebruik :

Voor gebruik scheidt je de weke plantenmassa van de vloeistof. Als je de planten in een jute zak gestoken hebt, neem je er die gewoon uit. Anders moet je alles door een zeef gieten. De vloeistof verdun je met water, naargelang de sterkte van de gier 1 op 10 of 1 op 20 (voor jonge plantjes).

Met een gieter giet je dan op de grond, aan de voet van de planten, liefst op bewolkte dagen en op vochtige grond : dat vermijdt verbranding. Je kan ook vernevelen op het blad. Gebruik dan een verdunning van 1 op 20 om verbranding te voorkomen.

 

 Naar boven


 

 

goudsbloemengier, extract of planten

 

Gier van goudsbloem versterkt het afweersysteem van planten.

Dosis algemeen

- neem 1 kg verse plantendelen op 10 liter water - of 200 gram gedroogde delen op 10 liter

Gebruik: zie algemeen.

 

Planten van goudsbloem tegen aaltjes.

De wortels van goudsbloemen hebben, net als afrikaantjes, aaltjesdodende eigenschappen. Ze kunnen daarom succesvol worden toegepast tussen teelten of als teelafwisseling.

 

kolengier of extract

 

Kolengier. Neem bladeren van de buitenkant van de kolen. Dosis algemeen

- neem 1 kg verse plantendelen op 10 liter water - of 200 gram gedroogde delen op 10 liter

Gebruik: zie algemeen

 

 

 

 Naar boven


 

 

Kruidengier

 

Kruidengier doet dienst als bladbemesting of kan worden aangegoten. Het versterkt de planten en het bodemleven en hun weerstand tegen schimmels. Verse plantendelen van niet bloeiende planten, of planten die geen zaden hebben gevormd worden geplukt en dan in grove stukjes geknipt. Men kan ook de plantendelen eerst drogen. Zet het te weken in koud regenwater in een plastic emmer. Laat het er 2 weken in trekken op een zonnige (geen hete) plaats en roer het regelmatig om. Na 2 dagen begint het gistingsproces. Om de stank te verminderen wordt er steenmeel aan toegevoegd welk ook rijk is aan sporenelementen.

In aanmerking voor kruidengier komen o.a. - brandnetels - rabarber - venkel

- paardebloemen - smeerwortel - goudsbloem - kolen

- rode bieten

Dosis algemeen

- neem 1 kg verse plantendelen op 10 liter water - of 200 gram gedroogde delen op 10 liter

Gebruik: zie algemeen

 

 Naar boven


 

 

Paardebloemengier

 

Paardebloemengier verbeterd de kwaliteit van bessen.

Je kan zowel gier maken van bladeren als bloemen. Toepassen voor en tijdens de bloeiperiode.

Dosis algemeen

- neem 1 kg verse plantendelen op 10 liter water - of 200 gram gedroogde delen op 10 liter

Gebruik: zie algemeen

 

 Naar boven 

 

Rabarberbladgier

 

Rabarberbladgier of extract is werkzaam tegen luizen, rupsen en koolvliegen.

- pluk een handvol rabarberbladeren van planten die geen zaden hebben gevormd - gedurende enkele uren in water laten staan in een plastic emmer - zeven

 

klaar voor gebruik: -> sproeien tegen luizen en rupsen

 

Dosis algemeen

 - neem 1 kg verse plantendelen op 10 liter water - of 200 gram gedroogde delen op 10 liter

Gebruik: zie algemeen.

 

Rabarberextract van bladeren kan gebruikt worden tegen luizen en rupsen:

- pluk 1 kg blad - gedurende 20 minuten in 2 liter water laten koken - zachte zeep toevoegen - zeven - 1 op 4 verdunnen - klaar voor gebruik

Slakken:

Verse bladeren kunnen op de bodem gelegd worden om slakken te lokken die men dan met de hand kan vangen.

 

 

Naar boven

 


 


 

 

 

Rode bieten gier

 

Rode bieten gier is versterkend (bemesting). Gele of arme planten worden er 2 maal per week mee aangegoten. Is ook te gebruiken bij pas aangelegde gazons als startbemesting.

Dosis algemeen

- neem 1 kg verse plantendelen op 10 liter water - of 200 gram gedroogde delen op 10 liter

 

Gebruik: zie algemeen.

ater verdunnen Jonge planten - 1 liter gier met 20 liter water verdunnen

 

 Naar boven


 

 

Smeerwortelgier

 

Smeerwortelgier is rijk aan stikstof en kalium. Vooral een effect op planten die vruchten dragen). Om de week herhalen.

Dosis algemeen

- neem 1 kg verse plantendelen op 10 liter water - of 200 gram gedroogde delen op 10 liter

Gebruik: zie algemeen.

 

 Naar boven


 

 

Tomatengier

 

Maak gier of een extract van bladeren van de dieven (okselscheuten) van tomaten. Het gier bevordert de groei.

Dosis algemeen

- neem 1 kg verse plantendelen op 10 liter water - of 200 gram gedroogde delen op 10 liter

Gebruik: zie algemeen.

 

 Naar boven


 

 

Uienloofgier

 

Uienloofgier voor de bestrijding van luizen, rupsen en meeldauw sluit nauw aan bij de werking van een extract van knoflook. Beiden behoren tenslotte tot dezelfde familie.

- pluk een handvol vers uienloof van planten die geen zaden hebben gevormd - enkele dagen in water laten staan in een plastic emmer - zachte zeep toevoegen

- zeven - klaar voor gebruik: verspuiten

Dosis algemeen

- neem 1 kg verse plantendelen op 10 liter water - of 200 gram gedroogde delen op 10 liter

Gebruik: zie algemeen

 

 Naar boven


 


 

 

Uienschilgier of extract

 

Werking vergelijkbaar met uienloof en knoflook extract maar nu gemaakt van de buitenste schil. Nuttig als u niet meer over vers uienloof kan beschikken. Beschermingsmiddel in de preventief behandeling van schimmels. Versterkt ook planten in hun afweer.

 

 Naar boven


 

 

Venkelgier

 

Venkelgier bevordert algemeen de groei van planten. Het is goed om te gebruiken als afwisseling tussen brandnetelgier en smeerwortelgier.

Dosis algemeen

- neem 1 kg verse plantendelen op 10 liter water - of 200 gram gedroogde delen op 10 liter

Gebruik: zie algemeen

 

 

 

Jos Wijns.

 

 

 

Naar boven